Wykształcenie:

Z wykształcenia jestem dietetykiem i neurobiologiem.

 

Studia licencjackie, zarówno z dietetyki jak i neurobiologii, ukończyłam na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Jako, że kierunek dietetyka znajdował się na Wydziale Lekarskim, podczas studiów miałam znaczną część zajęć w szpitalach pracując z pacjentami.

Studia magisterskie z dietetyki ukończyłam w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Moim ulubionym rodzajem diet są diety wegetariańskie, dlatego też postanowiłam napisać na ten temat pracę magisterską. W ramach przeprowadzonych badań przeanalizowałam zwyczaje żywieniowe osób stosujących diety wegetariańskie.

Po studiach postanowiłam wrócić do Olsztyna, z którego pochodzę.

dietetyk Aleksandra Laskowska

Praktyki:

Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałam podczas licznych praktyk m.in. w:

  • Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie ( Klinika Chorób

    Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit)

  • Instytucie Pomniku- Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie (Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych)

  • Poradni Dietetycznej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie

 

Byłam też Trenerem Edukacji Żywieniowej w kampanii społecznej „Wiem, co jem” skierowanej do uczniów drugich klas szkoły podstawowej. W ramach zajęć uczyłam zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, a także przeprowadzałam warsztaty kulinarne.

W ramach działalności w kole naukowym brałam udział w różnych akcjach profilaktycznych dla pacjentów m.in. z cukrzycą czy nadciśnieniem, a także byłam organizatorką warsztatów z czytania etykiet „Judge a Product by it’s Label” na Międzynarodowej Konferencji Studentów Uczelni Medycznych” w Krakowie w 2015r.

Szkolenia i konferencje:

Szkolenia:

  • ” Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” SOIT- School Of Insulinresistance Therapy”, Specjalista przyjazny insulinoopornym, Fundacja Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie, Warszawa, 2018r.

  • ” Edukator w cukrzycy”, Nutricenter Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego, Warszawa, 2018r.

  • ” Rola emocji w jedzeniu” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” Dietoterapia w autyzmie i ADHD- studium przypadku”, Instytut Edukacji Żywieniowej, 2017r.

  • ” Trening dla edukatorów”, Kontrkst HR Polska, Warszawa, 2015r.

Konferencje:

  • ” Konferencja Medycyna Żywienia/ Food Medicine Conference”, Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA- Poland , Warszawa, 2017r.

  • ” I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej”, Polskie Towarzystwo Dietetyki Sportowej, Warszawa, 2015r.

  • ” Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej”, Czasopismo Food Forum, Poznań, 2014r.

Czym się kieruję w swojej pracy?

W swoich zaleceniach i postępowaniach kieruję się zasadą Evidence-Based Medicine, czyli tak zwaną Medycyną Opartą na Dowodach. Co to oznacza? Swoją wiedzę opieram na rzetelnych badaniach naukowych i zaleceniach towarzystw ekspertów, a nie na najnowszych trendach, domysłach czy źródłach wątpliwej jakości.

Jako, iż dietetyka jest moją pasją, stale poszerzam swoją wiedzę poprzez udział w szkoleniach, konferencjach czy też czytanie publikacji związanych z dietetyką i psychodietetyką. I bardzo to lubię ! 🙂

Serdecznie zapraszam do współpracy!

Razem osiągniemy cel w sposób przyjemny i bezpieczny dla zdrowia

mgr Aleksandra Laskowska
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER