Zamiennik jajka istnieje?

Co zrobić, gdy masz ochotę na naleśniki/ placuszki/ cisto, a w domu brakuje wszystkich niezbędnych składników? Czy istnieje jakiś godny zamiennik jajka, przez co nasze naleśniki/ kotleciki/ placuszki nie rozpadną się?

Jako, że obecna sytuacja jest dość specyficzna, lecę do was z ratunkiem!

Cóż, nie jest teraz tak łatwo wyskoczyć do sklepu po kilka brakujących produktów 😉 (nie dość, że trzeba stać w kilometrowych kolejkach, to jeszcze narażamy się na ryzyko zarażenia – zdecydowanie nie warto;))

 

Idealnym zamiennikiem jajka jest siemię lniane!!

Jak je przygotować?

W młynku do kawy / blenderze miel 1 łyżkę siemienia lnianego. Następnie dodaj 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj i odstaw na 5- 10 minut. Po tym czasie wytworzy się „żel”, który sprawi, że ciastka/ kotlety/ placuszki, nie będą się rozpadać.

zamiennik jajka - 1 łyżka siemienia lnianego i 3 łyżki ciepłej wody

Niestety, nie nadaje się do jajecznicy czy omletów 😉 Mimo wszystko, polecam wypróbować ten sposób podczas przygotowywania wypieków.

Taką „zamianę” często (z powodzeniem;) ) stosuję u osób na diecie wegańskiej bądź z alergią na białko jaja kurzego. A także, gdy najdzie mnie ochota na pieczenie, a lodówka świeci pustkami.

Co jak co, ale siemię lniane warto mieć w domu. Zwłaszcza, gdy jesteśmy na diecie wegetariańskiej. Siemię lniane, oprócz wiązania i utrzymywania struktury naszych wypieków, również zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, cynk czy żelazo, których w diecie wegetariańskiej jest mniej. Oczywiście, podczas obróbki termicznej, znacząco zmniejszymy ilość omega-3, dlatego też warto dodawać je „na zimno” np. do koktajlu czy owsianki.

 

Trzymajcie się zdrowo!

Pozdrawiam, Fasolka.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER