Czym jest insulinooporność?

Po usłyszeniu diagnozy pewnie zaczęłaś się zastanawiać – co to jest insulinooporność? I co to dla Ciebie oznacza? W dzisiejszym wpisie wytłumaczę Ci w prosty sposób co dzieje się w naszym organizmieW kolejnych postach omówimy co może być tego przyczyną, jakie są objawy oraz najważniejsze – co możemy z tym zrobić. Tak więc zaczynajmy! W przypadku insulinooporności dochodzi do upośledzonej odpowiedzi tkanek na insulinę.

Co to oznacza? Zacznijmy od podstaw.

Otóż po spożyciu posiłku, w wyniku trawienia i wchłaniania składników pożywienia, wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest to normalne zjawisko. Aby tę glukozę, komórki ciała mogły wykorzystać, potrzebny jest hormon – insulina. To insulina kieruje cząsteczki glukozy do komórek.

Jak wzrasta poziom glukozy po posiłku, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wzrost poziomu glukozy po posiłku, dietetyk Aleksandra Laskowska, FASOLKA

jak działa insulina, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

spadek poziomu glukozy po działaniu insuliny, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

A jak to jest w insulinooporności?

Pierwszy etap wygląda tak samo – po spożyciu posiłku wzrasta poziom glukozy. Jednakże, w wyniku insulinooporności, najczęściej dochodzi do zmniejszonej reakcji komórek ciała na sygnały insuliny. Glukoza nie jest tak efektywnie wyłapywana przez tkanki, jak u osób zdrowych.

Co się zatem dzieje? Aby zrekompensować tę słabszą odpowiedź, trzustka produkuje większe ilości insuliny. Na tym etapie poziom glukozy we krwi może być na prawidłowym poziomie, jednakże stężenie insuliny będzie podwyższone. Ten stan może trwać nawet kilka lat, zanim pojawią się problemy z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi.

wykres glukozy po posiłku - wydzielanie insuliny, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wykres glukozy przy insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

co to jest hiperinsulinizm, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAwzrost poziomu insuliny jest pierwszym sygnałem problemów z gospodarką węglowodanową, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wykres glukozy po posiłku - zbyt wysoki poziom cukru, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Czy to już jest cukrzyca?

Nie, insulinooporność nie jest jeszcze cukrzycą. W celu zdiagnozowania tej drugiej jednostki chorobowej przyjmuje się zupełnie inne wartości parametrów m.in. stężenia glukozy na czczo. Ale! Insulinooporność jest sygnałem ostrzegawczym – coś złego dzieje się w Twoim organizmie. U osób, które mają potwierdzoną insulinooporność, nawet  70% z nich może w przyszłości rozwinąć cukrzycę – o ile nie zmienią swoich nawyków żywieniowych. Dlatego tak ważne jest zapobieganie. Dzięki zmianie doboru produktów spożywczych oraz odpowiedniemu komponowaniu posiłków -jesteśmy w stanie zminimalizować te ryzyko 😉

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności – zapraszam Cię do śledzenia mojego bloga. Tutaj będę dzielić się wiedzą o dietoterapii w tej jednostce chorobowej. Nie zapomnij też pobrać darmowego ebooka!Jeżeli jednak dieta nadal sprawia Ci kłopot lub Twój przypadek jest bardziej “skomplikowany” – zapraszam na Cie na indywidualną konsultację – pomogę Ci najlepiej jak mogę.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

czym zastąpić cukier w przypadku insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAdiagnostyka insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA