Jadalne?!

Oczywiście brzmi to jak coś obrzydliwego, ale nie warto ich tak na starcie przekreślać

Jako, że są dosyć „zwarte” i „mięsiste” idealnie nadają się do pieczenia.

Tak jak nie lubię chipsów z jarmużu (zawsze wychodzą mi przypalone i cienkie jak papier biblijny), to liście kalafiora po upieczeniu są przyjemnie chrupiące! Jeżeli nie posmakował Wam pieczony jarmuż, nie przekreślajcie od razu innych warzyw.

Jak wykorzystać takie liście? U mnie najlepiej sprawdzają się jako dodatek do zupy. Na przykład takiej (klik!).

 

Dlatego, może następnym razem zamiast ich wyrzucać, spróbujesz je upiec?

liście kalafiora na białym tle

 

 

Jeżeli nie wiecie jak je dobrze przygotować,

 

Składniki:

    • liście z jednego kalafiora
    • oliwa z oliwek – ok. 1 łyżki
    • sól, pieprz – spora szczypta

Przygotowanie:

Liście kalafiora opłucz i osusz.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż liście kalafiora, a następnie skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby oliwa rozprowadziła się równomiernie po liściach.

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz około 15-20 minut*, najlepiej przemieszaj je na 5 minut przed końcem pieczenia.

*Czas pieczenia będzie w znacznym stopniu uzależniony od wielkości liści. Jeżeli będą one w większych kawałkach, być czas pieczenia może się wydłużyć. Pamiętajcie, mają wyjść złote i chrupiące. Jeżeli będą blade i miękkie – potrzymajcie je jeszcze chwilkę. Gdy będą zwęglone – too late, może następnym razem pójdzie lepiej 😉

 

 

doprawianie lisci kalafiora

 

Takie liście idealnie nadają się do zupy kalafiorowej. W wersji rozszerzonej dodajemy inne, ulubione przyprawy.

Smacznego!

A może już je próbowaliście? Smakowały Wam?

 

Pozdrawiam, Fasolka.

PS. Jak już odpaliliście piekarnik, to na drugiej blaszce upieczcie ciecierzycę! 😉

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

przekrój poprzeczny główki kalafiora, główny składnik zupy