Marchewka w insulinooporności:

Powszechnie uważa się, że ze względu na jej wysoki Indeks Glikemiczny, osoby  z insulinoopornością powinny wykluczyć marchew z diety. Wpływa na to stosunkowo wysoka zawartość węglowodanów, zwłaszcza prostych, co ma przekładać się na poziom glukozy we krwi po jej spożyciu.

Ale czy na pewno tak jest?

Rzeczywiście, w niektórych opracowaniach możemy się spotkać z informacją, że marchew zawiera węglowodany szybko trawione, przez co jej indeks glikemiczny jest wysoki (IG = 92). Jednakże, wartość ta pojawia się w badaniu z lat 80. ubiegłego wieku.
W nowszych publikacjach średnia wartość Indeksu glikemicznego dla marchewki wynosi 39!

Skąd taka różnica w wynikach?

Na wartość Indeksu Glikemicznego ma wpływ:

  • odmiana marchwi
  • jej stopień dojrzałości
  • zestawienie danych: porównanie do glukozy lub białego chleba (w tym wypadku wynik jest o 30% wyższy, dlatego porównując informacje, bez sprawdzenia co było produktem referencyjnym, możemy wysnuć błędne wnioski)
  • grupa badana: osoby zdrowe będą inaczej reagować na dany pokarm niż osoby z cukrzycą czy sportowcy – w zależności od tego, kto był poddany badaniu, możemy uzyskać odmienne wyniki

 

Zawartość węglowodanów w marchewce:

Nie da się ukryć, że w marchewce znajdziemy więcej węglowodanów niż w w przypadku większości warzyw. Dokładniej będzie to 6,7g węglowodanów przyswajalnych w 100g produktu.

Dla porównania:

  • ogórku ( 2,8g węglowodanów przyswajalnych w 100g produktu) czy
  • sałacie węglowodanów (2,8g węglowodanów przyswajalnych w 100g produktu)

Jednakże, nadal te ilości nie są tak duże, aby zjedzenie marchewki w znaczący sposób wpłynęło na wartość glikemii po posiłku. Spokojnie możesz sięgnąć po 1-2 marchewki – taka ilość będzie miała niski Ładunek Glikemiczny.

 

Marchewka – Ładunek Glikemiczny:

Co to jest Ładunek Glikemiczny? Jest to, w porównaniu do Indeksu Glikemicznego, bardziej doprecyzowany wskaźnik wpływu spożycia danego produktu na poziom glukozy we krwi.

Jako, iż Indeks Glikemiczny odnosi się do reakcji na ściśle określoną porcję (dostarczającą 50g węglowodanów z danego produktu) na poziom glikemii, dlatego aby uwzględnić rzeczywisty wpływ spożytego posiłku wprowadzono pojęcie Ładunku Glikemicznego. Jest on wyliczany na podstawie ilości spożytych węglowodanów oraz Indeksu Glikemicznego produktu.

 

Ile można zjeść marchewki przy insulinooporności?

Ze względu na niski indeks glikemiczny oraz stosunkowo niewielką zawartość węglowodanów w tym warzywie, niezalecane ilości to  ponad 1kg w jednym posiłku!! Jak możesz zobaczyć na zdjęciu poniżej, to całkiem sporo, prawda? W formie surowej bardzo trudno zjeść na raz takie ilości. No chyba, że w formie soku, ale ze względu na brak błonnika, taka forma ma wyższy IG niż cała surowa marchewka.

ukazanie ilości marchewki, aby ładunek glikemiczny był średni - 9 sztuk

 

Jednakże, spokojnie możesz zjeść do obiadu 1-2 marchewki:

ukazanie ilości marchewki, aby ładunek glikemiczny był niski - 1 sztuka

 

A nawet 6 sztuk będzie jeszcze dozwolone, gdyż taka ilość ma średni Ładunek Glikemiczny.

ukazanie ilości marchewki, aby ładunek glikemiczny był średni - 6 sztuk

 

Oczywiście podane wartości odnoszą się do surowej marchwi. W jakim stopniu obróbka termiczna będzie wpływać na wzrost poziomu glukozy we krwi? A także czy gotowana marchewka jest przeciwwskazana w insulinooporności? O tym przeczytasz w kolejnym wpisie KLIK.

Masz problem z dobraniem odpowiedniego sposobu żywienia? Chętnie pomogę! Tutaj możesz umówić się na wizytę KLIK.

 

A jeżeli podobają Ci się takie zestawienia i pokazanie zalecanej / niezalecanej wielkości porcji w insulinooporności to mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Przygotowuję ebook z innymi produktami, które masz w kuchni! Jeżeli chcesz wiedzieć jak postępują prace, a także otrzymać dodatkowe materiały – zapisz się na listę oczekujących! (zapis nie wiąże się z koniecznością zakupu 😉 ). Zapis na listę: TUTAJ.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

diagnostyka insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAczy gotowana marchewka jest zalecana w insulinooporności