Miód zamiast cukru?

Czy zamiana cukru na miód będzie lepsza dla osób z insulinoopornością? Nie zawsze. Jak widzimy na poniższych grafikach, zarówno wartość energetyczna ( 399 kcal w 100g cukru vs 319 kcal w 100g miodu), jak i indeks glikemiczny ( IG= 65 dla cukru vs IG= 61 dla miodu) zbliżone w przypadku obu produktów. Co więcej, bardzo łatwo wpaść w pułapkę i paradoksalnie dostarczyć WIĘKSZĄ ilość kalorii używając miodu niż cukru.

Dlaczego tak się dzieje?

Otóż miód jest zdecydowanie cięższy od cukru. Dlatego musielibyśmy 1 łyżkę cukru wymienić na 0,5 łyżki miodu, aby otrzymać ten sam efekt. Zamieniając 1 łyżkę cukru na 1 łyżkę miodu dostarczymy więcej kalorii, a także wzrost poziomu cukru będzie wyższy. Dlatego też, możemy nie widzieć efektów diety redukcyjnej, pomimo wprowadzeniu zmian w żywieniu.

Zobaczcie sami:

wartość energetyczna miodu vs cukru łyżka czubata, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAindeks glikemiczny miodu vs cukru łyżka czubata, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wartość energetyczna miodu vs cukru łyżka płaska, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAindeks glikemiczny miodu vs cukru łyżka płaska, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wartość energetyczna miodu vs cukru łyżeczka czubata, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAindeks glikemiczny miodu vs cukru łyżeczka czubata, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

wartość energetyczna miodu vs cukru łyżeczka płaska, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAindeks glikemiczny miodu vs cukru łyżeczka płaska, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

ŚCIĄGA! Podział indeksu i ładunku glikemicznego:

podział indeksu glikemicznego, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKApodział ładunku glikemicznego, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

 

Dlaczego miód i cukier mają tak niski indeks glikemiczny?

Miód składa się głównie z glukozy oraz fruktozy. Jako, że fruktoza jest inaczej wchłaniana i metabolizowana przez nasz organizm to nie wpływa w znacznym stopniu na poziom glukozy we krwi po spożyciu. Podobnie jest z cukrem. To co znajdujemy w cukierniczce, to dwucukier sacharoza. Związek ten złożony jest z dwóch cząsteczek: glukozy oraz fruktozy. Produktem, do którego zazwyczaj odnosimy wielkość indeksu glikemicznego (tzw. produkt referencyjny – 100) to 50g czystej glukozy. W związku z tym, zarówno miód i biały cukier, które oprócz glukozy zawierają fruktozę, będą mieć wartość tego indeksu niższą.

 

Czy zatem fruktoza jest zalecana dla osób z IO?

Wydawać by się mogło, że skoro fruktoza nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi, to może być idealnym zamiennikiem cukru. Niestety, nie jest. Pomimo, że nie podnosi stężenia cukru we krwi, to nadal negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia m. in.:

  • nasilając insulinooporność,
  • zwiększając ryzyko stłuszczenia wątroby czy
  • podwyższając stężenie triglicerydów

Nawet w rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2020r. jest wprost napisane, że fruktoza nie jest zalecanym zamiennikiem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

 

A co z właściwościami prozdrowotnymi miodu?

W przeciwieństwie do białego cukru, miód oprócz kalorii, zawiera szereg innych związków jak: enzymy, kwasy organiczne, aminokwasy, sole mineralne – które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Pomimo, że dla Ciebie miód nie będzie zalecany, to dla innych członków rodziny może przynieść wymierne korzyści.

co zawiera miód, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Kiedy odniesiemy korzyści ze spożywania miodu?

Aby zauważyć jego działanie należy spożywać go systematycznie. Niektóre prace naukowe wskazują, że dopiero regularne spożycie ok. 50-80g dziennie!! (czyli ok. 2-3 łyżki) da jakikolwiek efekt.

Dodatkowo, pamiętaj aby takiego miodu nie dodawać do gorącej herbaty! Jeżeli dodamy do napoju, który ma temperaturę powyżej 50 stopni, to pozbawimy miód jego cennych właściwości! (w tej temperaturze enzymy zawarte w miodzie ulegają zniszczeniu). Tym samym, zamiana cukru białego na miód podczas pieczenia będzie wpływała tylko na zmianę smaku, zapachu czy konsystencji ciasta, nie zmieniając jego właściwości zdrowotnych.

dodawanie miodu do gorących napojów, utrata prozdrowotnych właściwości, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

Jeżeli chcemy poprawić właściwości prozdrowotne miodu, najlepiej zalać go letnią wodą i…… odstawić na noc. Dzięki temu, enzymy zawarte w miodzie zwiększą swoje działanie kilkukrotnie. Taką wodę z miodem najlepiej wypij rano, na czczo.

jak zwielokrotnić prozdrowotne właściwości miodu, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

Kto nie powinien spożywać miodu?

Oprócz osób z insulinoopornością i cukrzycą po miód nie powinny sięgać osoby z podwyższonym stężeniem triglicerydów, stłuszczeniem wątroby czy dną moczanową. Dlatego inne zamienniki cukru będą dla Ciebie bardziej odpowiednie. Dodatkowo:

PAMIĘTAJ!! Dzieciom poniżej 1 roku nie wolno podawać miodu!

Podsumowując:

Miód nie zawsze będzie dobrym zamiennikiem! Pamiętaj, pomimo iż miód zawiera mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny od białego cukru, to nadal będzie podwyższać wartość energetyczną diety i glikemię po posiłku.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

słodycze sam cukier, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKAczym zastąpić cukier w przypadku insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA