blog dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Witaj!

nazywam się Aleksandra Laskowska i jestem dietetykiem klinicznym. Prowadzę swój gabinet w Olsztynie, a od niedawna przeprowadzam również konsultacje on-line.

Studiowałam zarówno na Uniwersytecie Jagiellońskim, jak i SGGW w Warszawie, co stanowi gwarancję mojej wiedzy na temat żywienia.

Na co dzień współpracuję głównie z osobami zmagającymi się z insulinoopornością. Prowadzę konsultacje, układam jadłospisy, plany żywieniowe, a przede wszystkim stawiam na edukację – ponieważ wierzę, że tylko wtedy kiedy wiemy jak i dlaczego dieta ma tak wyglądać – jesteśmy w stanie utrzymać zdrowe nawyki.

Zajmuję się także osobami, które oprócz insulinooporności mają inne choroby np. zespół jelita drażliwego, refluks, dnę moczanową, hipercholesterolemię czy nadciśnienie tętnicze – dlatego jeżeli nie wiesz jak pogodzić zalecenia żywieniowe w przypadku kilku jednostek chorobowych – chętnie Ci pomogę.

Jestem jednym z polecanych dietetyków SOIT przez Fundację Insulinooporność.

img_1126-1
bób, fot. dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Moją druga specjalnością są diety wegetariańskie, ponieważ sama zrezygnowałam z mięsa ponad 15 lat temu. Chcesz zmniejszyć jego ilość w swojej diecie? Pokażę Ci jak to zrobić “z głową” – bez efektów ubocznych i niedoborów. Dieta dla insulinoopornych i wegetarianizm? Jak najbardziej! Pomogę Ci ją zbilansować!

Lubię pokazywać zalety wprowadzenia nasion roślin strączkowych do diety, jednakże nikomu nie narzucam diety wegetariańskiej. Dlatego, jeżeli w Twojej diecie znajdują się produkty mięsne, również pomogę Ci najlepiej jak potrafię. Bez obaw!

W moim postępowaniu wyznaję zasadę: ma być prosto, bez zbędnych udziwnień i kombinowania, zgodnie z dowodami potwierdzonymi naukowo.

Uwielbiam smaczne posiłki, ale jeszcze bardziej lubię jak są one proste i szybkie do przygotowania. Jeżeli mam coś najpierw pokroić, zblanszować we wrzątku, podsmażyć, aby na końcu to zapiec…. To już wiem, że taki przepis nie jest dla mnie.  Nie zawsze mam czas (lub ochotę), aby stać godzinami w kuchni, dlatego stawiam na dobrą organizację.

owoce lata, fot. dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA
owsianka z gruszką, śliwkami i czekoladą, dietetyk Aleksandra LAskowska FASOLKA

Moim celem jest nauczenie Ciebie jak powinieneś się odżywiać. Tak, aby po naszej współpracy wiedział jak i dlaczego tak właśnie powinno wyglądać Twoje danie oraz jak wszystkie wskazówki zastosować w praktyce. Dlatego jeżeli zmagasz się z insulinoopornością, to pokażę Ci jak komponować posiłki, aby uniknąć senności czy spadków energii w ciągu dnia. Nie tylko w typowych dniach, ale co robić w sytuacjach kryzysowych np. obiad u teściów.

Moi podopieczni cenią sobie u mnie właśnie to, że tłumaczę im wszystko w jasny i przejrzysty sposób.

Co mnie wyróżnia? Jestem typem człowieka, który lubi siedzieć „w książkach”, aby dojść do jak najlepszego rozwiązania. Jako, że moje studia były przygotowaniem do ewentualnej pracy jako naukowiec (ukończyłam również neurobiologię 😉 ), nauczyłam się jak weryfikować rzetelne badania. Dzięki temu masz pewność, że w moim postępowaniu kieruję się naukowo potwierdzonym podejściem, a nie domysłami.

liście kalafiora na białym tle

Praktyki:

Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałam podczas licznych praktyk m.in. w:

  • Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie ( Klinika Chorób

    Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit)

  • Instytucie Pomniku- Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie (Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych)

  • Poradni Dietetycznej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie

 

Byłam też Trenerem Edukacji Żywieniowej w kampanii społecznej „Wiem, co jem” skierowanej do uczniów drugich klas szkoły podstawowej. W ramach zajęć uczyłam zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, a także przeprowadzałam warsztaty kulinarne.

W ramach działalności w kole naukowym brałam udział w różnych akcjach profilaktycznych dla pacjentów m.in. z cukrzycą czy nadciśnieniem, a także byłam organizatorką warsztatów z czytania etykiet „Judge a Product by it’s Label” na Międzynarodowej Konferencji Studentów Uczelni Medycznych” w Krakowie w 2015r.

dietetyk Aleksandra Laskowska

Szkolenia i konferencje:

Szkolenia:

  • „Kontrola łaknienia”, Warsztat Nauki, 2020r.

  • „Dietoterapia w insulinooporności” Warsztat Nauki, 2019r.

  • „Rola diety w schorzeniach tarczycy” Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2019r.

  • ” Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” SOIT- School Of Insulinresistance Therapy”, Specjalista przyjazny insulinoopornym, Fundacja Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie, Warszawa, 2018r.

  • ” Edukator w cukrzycy”, Nutricenter Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego, Warszawa, 2018r.

  • ” Rola emocji w jedzeniu” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” Dietoterapia w autyzmie i ADHD- studium przypadku”, Instytut Edukacji Żywieniowej, 2017r.

  • ” Trening dla edukatorów”, Kontrkst HR Polska, Warszawa, 2015r.

Konferencje:

  • ” Konferencja Medycyna Żywienia/ Food Medicine Conference”, Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA- Poland , Warszawa, 2017r.

  • ” I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej”, Polskie Towarzystwo Dietetyki Sportowej, Warszawa, 2015r.

  • ” Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej”, Czasopismo Food Forum, Poznań, 2014r.

Po godzinach:

  • opiekuję się swoim psiakiem Taco ♥

  • interesuję się grafiką i projektowaniem graficznym

  • człowiek DIY – mój zakres zainteresowania jest dość szeroki: od wyrobu własnych kosmetyków naturalnych, szycia, po tworzenie… mebli

  • latem zajmuję się uprawą warzyw na małej grządce w ogródku

  • jestem największą miłośniczką hummusu i czarnej, mocnej kawy

O mnie

Witaj!

nazywam się Aleksandra Laskowska i jestem dietetykiem klinicznym. Prowadzę swój gabinet w Olsztynie, a od niedawna przeprowadzam również konsultacje on-line.

Studiowałam zarówno na Uniwersytecie Jagiellońskim, jak i SGGW w Warszawie, co stanowi gwarancję mojej wiedzy na temat żywienia.

blog dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Na co dzień współpracuję głównie z osobami zmagającymi się z insulinoopornością. Prowadzę konsultacje, układam jadłospisy, plany żywieniowe, a przede wszystkim stawiam na edukację – ponieważ wierzę, że tylko wtedy kiedy wiemy jak i dlaczego dieta ma tak wyglądać – jesteśmy w stanie utrzymać zdrowe nawyki.

Zajmuję się także osobami, które oprócz insulinooporności mają inne choroby np. zespół jelita drażliwego, refluks, dnę moczanową, hipercholesterolemię czy nadciśnienie tętnicze – dlatego jeżeli nie wiesz jak pogodzić zalecenia żywieniowe w przypadku kilku jednostek chorobowych – chętnie Ci pomogę.

Jestem jednym z polecanych dietetyków SOIT przez Fundację Insulinooporność.

Moją druga specjalnością są diety wegetariańskie, ponieważ sama zrezygnowałam z mięsa ponad 15 lat temu. Chcesz zmniejszyć jego ilość w swojej diecie? Pokażę Ci jak to zrobić “z głową” – bez efektów ubocznych i niedoborów. Dieta dla insulinoopornych i wegetarianizm? Jak najbardziej! Pomogę Ci ją zbilansować!

Lubię pokazywać zalety wprowadzenia nasion roślin strączkowych do diety, jednakże nikomu nie narzucam diety wegetariańskiej. Dlatego, jeżeli w Twojej diecie znajdują się produkty mięsne, również pomogę Ci najlepiej jak potrafię. Bez obaw!

bób, fot. dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

W moim postępowaniu wyznaję zasadę: ma być prosto, bez zbędnych udziwnień i kombinowania, zgodnie z dowodami potwierdzonymi naukowo.

Uwielbiam smaczne posiłki, ale jeszcze bardziej lubię jak są one proste i szybkie do przygotowania. Jeżeli mam coś najpierw pokroić, zblanszować we wrzątku, podsmażyć, aby na końcu to zapiec…. To już wiem, że taki przepis nie jest dla mnie.  Nie zawsze mam czas (lub ochotę), aby stać godzinami w kuchni, dlatego stawiam na dobrą organizację.

owsianka z gruszką, śliwkami i czekoladą, dietetyk Aleksandra LAskowska FASOLKA

Moim celem jest nauczenie Ciebie jak powinieneś się odżywiać. Tak, aby po naszej współpracy wiedział jak i dlaczego tak właśnie powinno wyglądać Twoje danie oraz jak wszystkie wskazówki zastosować w praktyce. Dlatego jeżeli zmagasz się z insulinoopornością, to pokażę Ci jak komponować posiłki, aby uniknąć senności czy spadków energii w ciągu dnia. Nie tylko w typowych dniach, ale co robić w sytuacjach kryzysowych np. obiad u teściów.

Moi podopieczni cenią sobie u mnie właśnie to, że tłumaczę im wszystko w jasny i przejrzysty sposób.

owoce lata, fot. dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Co mnie wyróżnia? Jestem typem człowieka, który lubi siedzieć „w książkach”, aby dojść do jak najlepszego rozwiązania. Jako, że moje studia były przygotowaniem do ewentualnej pracy jako naukowiec (ukończyłam również neurobiologię 😉 ), nauczyłam się jak weryfikować rzetelne badania. Dzięki temu masz pewność, że w moim postępowaniu kieruję się naukowo potwierdzonym podejściem, a nie domysłami.

liście kalafiora na białym tle

Praktyki:

Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałam podczas licznych praktyk m.in. w:

  • Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie ( Klinika Chorób

    Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit)

  • Instytucie Pomniku- Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie (Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych)

  • Poradni Dietetycznej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie

 

Byłam też Trenerem Edukacji Żywieniowej w kampanii społecznej „Wiem, co jem” skierowanej do uczniów drugich klas szkoły podstawowej. W ramach zajęć uczyłam zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, a także przeprowadzałam warsztaty kulinarne.

W ramach działalności w kole naukowym brałam udział w różnych akcjach profilaktycznych dla pacjentów m.in. z cukrzycą czy nadciśnieniem, a także byłam organizatorką warsztatów z czytania etykiet „Judge a Product by it’s Label” na Międzynarodowej Konferencji Studentów Uczelni Medycznych” w Krakowie w 2015r.

Szkolenia i konferencje:

Szkolenia:

  • „Kontrola łaknienia”, Warsztat Nauki, 2020r.
  • „Dietoterapia w insulinooporności” Warsztat Nauki, 2019r.
  • „Rola diety w schorzeniach tarczycy” Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2019r.
  • ” Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” SOIT- School Of Insulinresistance Therapy”, Specjalista przyjazny insulinoopornym, Fundacja Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie, Warszawa, 2018r.

  • ” Edukator w cukrzycy”, Nutricenter Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego, Warszawa, 2018r.

  • ” Rola emocji w jedzeniu” Sanvita- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, Warszawa, 2018r.

  • ” Dietoterapia w autyzmie i ADHD- studium przypadku”, Instytut Edukacji Żywieniowej, 2017r.

  • ” Trening dla edukatorów”, Kontrkst HR Polska, Warszawa, 2015r.

Konferencje:

  • ” Konferencja Medycyna Żywienia/ Food Medicine Conference”, Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA- Poland , Warszawa, 2017r.

  • ” I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej”, Polskie Towarzystwo Dietetyki Sportowej, Warszawa, 2015r.

  • ” Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej”, Czasopismo Food Forum, Poznań, 2014r.

Po godzinach:

  • opiekuję się swoim psiakiem Taco ♥

  • interesuję się grafiką i projektowaniem graficznym

  • człowiek DIY – mój zakres zainteresowania jest dość szeroki: od wyrobu własnych kosmetyków naturalnych, szycia, po tworzenie… mebli

  • latem zajmuję się uprawą warzyw na małej grządce w ogródku

  • jestem największą miłośniczką hummusu i czarnej, mocnej kawy

dietetyk Aleksandra Laskowska z psem Taco
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER