Pierniczki dla insulinoopornych

Jako, że dzisiaj są Mikołajki, śmiało można ruszać z wypiekaniem pierniczków. Czy jednak będą one odpowiednie dla osób z insulinoopornością? Tak jak w przypadku większości słodkości, nie powinny one pojawiać się w codziennej diecie. Jednakże, jeżeli dokonamy kilku modyfikacji, możemy pozwolić sobie od czasu do czasu na mały kawałek dobrego wypieku.

Na co zwrócić uwagę?

  • zamień mąkę „białą” na pełnoziarnistą – większa zawartość błonnika pozwoli nieznacznie obniżyć indeks glikemiczny takiego pierniczka.
  • w tym przepisie zamieniłam część mąki ze zbóż na mąkę kokosową – zawiera ona mniejszą zawartość węglowodanów (na rzecz zwiększenia ilości tłuszczu) – dzięki obniżeniu zawartości węglowodanów zmniejszymy ładunek glikemiczny pierniczków
  • zamień cukier na erytrytol (najlepiej), ksylitol lub stewię – erytrytol nie dostarcza kalorii oraz ma bardzo niski indeks glikemiczny (0-3) a do tego można go poddawać obróbce termicznej – dlatego najlepiej nadaje się jako zamiennik cukru. Pamiętaj, że jest on o 25% mniej słodki od białego cukru, dlatego jeżeli chcesz żeby wypieki były tak samo słodkie jak te z cukrem, to zwiększ jego ilość o 1/4. Ksylitol też będzie dobrym zamiennikiem (bardzo niski indeks glikemiczny), jednakże dostarcza on ok. 200 kcal na 100g produktu, więc tylko w pewnym stopniu wpłynie na zmniejszenie kaloryczności pierniczków. Uwaga! zarówno erytrytol jak i ksylitol w większych ilościach mogą wywoływać biegunki oraz inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dlatego, jeżeli wcześniej ich nie próbowałaś – zaczynaj od niewielkich porcji. Takie produkty jak: miód, syrop z agawy, syrop klonowy, fruktoza – nie będą zalecane dla osób z insulinoopornością. Miodu dodaj tylko niewielką ilość dla poprawy aromatu i smaku pierniczków – nie zastępuj nim natomiast całego cukru. Dlaczego miód nie jest zalecany dla osób z insulinoopornością? W tym wpisie znajdziesz odpowiedź (klik).
  • polewę wykonaj z gorzkiej czekolady lub z lukru na bazie erytrytolu
  • nie korzystaj z gotowej mieszanki przypraw korzennych do pierników – często ich głównym składnikiem jest cukier! Sama w prosty sposób przygotujesz własną mieszankę

ciasto na pierniczki dla insulinoopornych, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

pierniczki na blasze, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Przepis na pierniczki dla insulinoopornych:

Z poniższego przepisu wyjdą dwie blaszki pierniczków. Oczywiście ich ilość, a także kaloryczność czy ładunek glikemiczny w znacznej mierze będzie zależał od ich wielkości.

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki erytrytolu
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 1 i ½ łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • Spora szczypta mielonego ziela angielskiego
  • Spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ – 1/5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

1. Do miski wrzuć suche składniki. Mąki przesiej na sitku. Dodaj erytrytol, sodę, kakao i przyprawy. Wymieszaj.
W miseczce roztrzep jajko i dodaj je do suchych składników. Całość wmieszaj.

2. W rondelku zagrzej mleko. Dodaj miód i masło. Mieszaj aż składniki się połączą.Mieszaninę odrobinę przestudź. Dodawaj po 1-2 łyżkach do masy. Ciasto ugniataj. Dodaj tyle mleka z miodem i masłem, aż konsystencja ciasta będzie odpowiednia. Całość wyrabiaj jeszcze kilka minut.

3. Ciasto owiń w folię i wstaw na ok. 20-30 minut do lodówki/ zamrażalnika.

4. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto (na grubość ok. 0,5 cm). Blachy wyłóż papierem do pieczenia i układaj pierniczki (Jeżeli będzie problem odkleić je od papieru można przenosić je za pomocą noża). Jeżeli pierniczków nie będziemy później dekorować (np. czekoladą, lukrem) możemy je posmarować za pomocą pędzelka białkiem jaja kurzego.

5. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut (lub do momentu aż będą rumiane).

6. Pierniczki dla insulinoopornych w wersji z polewą czekoladową: Rozpuść 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady w łaźni wodnej -> w rondelku zagotuj wodę. Miseczkę włóż do gorącej wody, a do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści). Za pomocą pędzelka nakładaj porcje czekolady na ciasteczka. Zostaw do przestudzenia, aby czekolada stężała.

 

pierniczki dla insulinoopornych po upieczeniu, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

pierniczki dla insulinoopornych, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

omlet z czekoladą z góry, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA