Przepis na sos vinegret:

Jak stworzyć idealny sos vinegret? Według najlepszych kucharzy kluczową kwestią są proporcje. Odpowiednie wyważenie smaku kwaśnego, słodkiego i słonego pozwala uatrakcyjnić wszelką zieleninę.

Poniższy przepis możecie modyfikować według waszych preferencji. Najważniejsze, aby zgadzały się proporcje 😉

Trzymając się ich, za każdym razem przygotujecie doskonały dressing, niezależnie co akurat znajdziecie w szafkach.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju: może to być oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy – taki, który lubicie najbardziej
  • 1 łyżkę soku z cytryny – ewentualnie może być ocet jabłkowy, winny
  • 1/2 łyżeczki miodu – lub innego słodzidła np. syrop z agawy, klonowy
  • sól, pieprz – do smaku
  • przyprawy: tutaj jest pełna dowolność: ja najczęściej dodaję czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, szczypiorek, matkę pietruszki czy… wędzoną paprykę. Oczywiście, nie wszystkie naraz 😉 Jeżeli wolicie klasyczne smaki, możecie pominąć te dodatki

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku. Zakręcić wieczko i energicznie wytrząsać, aby składniki się dobrze połączyły. Gotowe 😉

 

Jak widzicie, z tego prostego przepisu można za każdym razem przyrządzić inny, ale smaczny sos. W sam raz na tę porę roku 🙂 Moim zdaniem kluczową rolę w sałatce odgrywa właśnie dobry dressing. To on może sprawić, że albo pokochamy daną potrawę albo będziemy cierpieć katusze.

Dobrego gotowania!
Pozdrawiam, Fasolka.

PS. Oczywiście autorem grafiki jestem ja

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

przekrój poprzeczny główki kalafiora, główny składnik zupyomlet z czekoladą z góry, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA