Przepis na sos vinegret:
Jak stworzyć idealny sos vinegret? Według najlepszych kucharzy kluczową kwestią są proporcje. Odpowiednie wyważenie smaku kwaśnego, słodkiego i słonego pozwala uatrakcyjnić wszelką zieleninę.
Poniższy przepis możecie modyfikować według waszych preferencji. Najważniejsze, aby zgadzały się proporcje 😉
Trzymając się ich, za każdym razem przygotujecie doskonały dressing, niezależnie co akurat znajdziecie w szafkach.
Składniki:
- 2 łyżki oleju: może to być oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy – taki, który lubicie najbardziej
- 1 łyżkę soku z cytryny – ewentualnie może być ocet jabłkowy, winny
- 1/2 łyżeczki miodu – lub innego słodzidła np. syrop z agawy, klonowy
- sól, pieprz – do smaku
- przyprawy: tutaj jest pełna dowolność: ja najczęściej dodaję czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, szczypiorek, matkę pietruszki czy… wędzoną paprykę. Oczywiście, nie wszystkie naraz 😉 Jeżeli wolicie klasyczne smaki, możecie pominąć te dodatki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku. Zakręcić wieczko i energicznie wytrząsać, aby składniki się dobrze połączyły. Gotowe 😉
Jak widzicie, z tego prostego przepisu można za każdym razem przyrządzić inny, ale smaczny sos. W sam raz na tę porę roku 🙂 Moim zdaniem kluczową rolę w sałatce odgrywa właśnie dobry dressing. To on może sprawić, że albo pokochamy daną potrawę albo będziemy cierpieć katusze.
Dobrego gotowania!
Pozdrawiam, Fasolka.
PS. Oczywiście autorem grafiki jestem ja