Jak zwiększyć przyswajalność żelaza z pożywienia?

 

Żelazo obecne w produktach roślinnych cechuje się gorszą przyswajalnością niż te z mięsa. Czy możemy jednak wpłynąć jego dostępność? Tak, jednak ma to swoje wady i zalety. Jakie? Żelazo niehemowe (czyli takie, które zawarte jest w produktach roślinnych) w znacznej mierze podlega modyfikacji pod wpływem zawartości innych składników danego posiłku. Z tego względu możemy poprawić  przyswajalność żelaza, jak i zahamować je jeszcze bardziej.

 

Przyswajalność żelaza w diecie może może zmieniać się pod wpływem:

tabela z czynnikami wpływającymi na przyswajalność żelaza z pożywienia

Czyli dodatek świeżych warzyw i/ lub owoców, produktów kiszonych w posiłku w znacznym stopniu poprawi nam wchłanianie tego składnika mineralnego. Z drugiej strony, sięganie po kawę/ herbatę do posiłku może praktycznie uniemożliwić przyswajanie żelaza.

No dobrze, ale czy warto zwracać uwagę na żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych? Przecież to mięso i produkty mięsne są synonimem tego składnika mineralnego.

 

Jaka jest zawartość żelaza w wybranych produktach roślinnych?

Jak widzimy na poniższym wykresie niektóre produkty zawierają sporo tego składnika mineralnego. Szczególnie dobrym źródłem są: pestki dyni, nasiona roślin strączkowych( soczewica, fasola, ciecierzyca), natka pietruszki, kasza jaglana, siemię lniane.

Co więcej, niektóre z produktów roślinnych zawierają WIĘCEJ żelaza niż produkty mięsne. Z tego wynika też wyższa podaż żelaza w diecie wegańskiej niż tradycyjnej.

 

zawartość żelaza w produktach roślinnych

zawartość żelaza w produktach roślinnych i mięsnych

Dlaczego zatem to wegetarianie są bardziej narażeni na niedobór żelaza niż osoby spożywające mięso?

Jest to zależne od kilku czynników:

  1. Lepszej przyswajalności żelaza z produktów mięsnych
  2. Spożywanych ilości: dla przykładu 100g parówek to są dwie średnie sztuki, natomiast 100g natki pietruszki to ok. 4 natki.
  3. Zbyt mała ilość produktów bogatych w żelazo w diecie – niestety, dość często spotykane jest niedostateczne zbilansowanie posiłków pod kątem składników odżywczych.

No dobrze, ale co możemy w związku z tym zrobić?

 

Jak możemy poprawić przyswajalność żelaza?

Najlepiej będzie zwiększyć ilość produktów poprawiających przyswajalność żelaza oraz żywności bogatej w ten składnik mineralny. Dodatkowo należy unikać produktów ograniczających wchłanianie żelaza, zwłaszcza w porze posiłku. Jak to wygląda w praktyce?

  • Do posiłków dodawaj świeże warzywa i/ lub owoce. Ile? Przynajmniej 100g, czyli ½ pomidora czy 1/3 większej papryki. Oczywiście, im więcej, tym lepiej.
  • Jeżeli twój posiłek jest w całości ugotowany, to niestety, zawartość witaminy C znacząco zmalał. Wtedy posyp danie 1 łyżką natki pietruszki (lub inną ulubioną zieleniną).
  • Pamiętaj, aby w Twojej diecie znajdowały się nasiona roślin strączkowych. Codziennie. Nie tylko w formie dodatku np. ciecierzycy do obiadu, ale także w formie past kanapkowych, dodatek do zup, sałatek.
  • Do sałatek, zup dodawaj pestki dyni (najlepiej) lub inne ulubione pestki/ nasiona.
  • Wybieraj pieczywo razowe NA ZAKWASIE – takie pieczywo ma mniej fitynianów (związków ograniczających przyswajanie żelaza i cynku)

 

źródła żelaza niehemowego w diecie

 

Nie pij kawy ani HERBATY do posiłku – zawarte w nich polifenole skutecznie redukują przyswajanie żelaza. Najlepiej po takie napoje sięgać po 1-2 godzinach od posiłku. Wszelkie herbatki i napary ziołowe również będą obniżać jego dostępność.

 

 kawa hamuje przyswajanie żelaza niehemowego

Są to najważniejsze zasady. Pamiętajcie o włączeniu do swojej diety nasion roślin strączkowych! Jeżeli nie spożywacie mięsa, sięgajcie po ok. 1 szklankę ulubionych strączków. Codziennie 😉

 

Pozdrawiam ciepło, Fasolka.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

grafika fityniany