Czy słodycze to sam cukier? Jaki indeks glikemiczny mają słodycze?

Czy wiesz, że czekolada, snickers czy tort ma…. niski indeks glikemiczny?!

Czy w takim wypadku możemy bez wyrzutów sumienia sięgać po wielki kawałki tortu na urodzinach u ciotki? Niestety, nie. Słodycze mają niski indeks glikemiczny, ze względu na… wysoką zawartość tłuszczu!!

Przykładowo:
✔ ciasto kruche- 50% energii pochodzi z tłuszczu
✔ wafle w czekoladzie- 55% energii pochodzi z tłuszczu
✔ czekolada mleczna- 53% energii pochodzi z tłuszczu

zawartość cukru w czekoladzie, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Zawartość tłuszczu jest jednym z czynników, który może wpływać na wartość  indeksu glikemicznego w produkcie. Im będzie go więcej, tym indeks glikemiczny będzie niższy. Zawartość tłuszczu spowoduje, że glukoza będzie wzrastać wolniej oraz bardziej stopniowo niż w przypadku posiłku bazującego tylko na węglowodanach.

 

Dlaczego tak się dzieje?:

tłuszcze spowalniają opróżnianie żołądka oraz spowalniają pocięcie długich łańcuchów cząsteczek węglowodanów przez enzymy trawienne co opóźnia wchłanianie glukozy, a tym samym spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi

dlaczego dodatek tłuszczu obniży glikemię, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA
wpływ dodatku tłuszczu do posiłku, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Słodycze a wzrost poziomu cukru we krwi

Czy to znaczy, że unikniemy dużego wzrostu poziomu cukru we krwi po zjedzeniu słodkości? Niestety, nie.

Pomimo, że słodycze mają niski indeks glikemiczny, to nadal zawierają stosunkowo bardzo dużo węglowodanów, co wpływa na… wysoki ładunek glikemiczny.

Indeks glikemiczny vs ładunek glikemiczny

Czym się różnią obydwa parametry? I który jest ważniejszy dla osób z insulinoopornością?

Indeks glikemiczny jest bardzo ogólnym wskaźnikiem. Mówi nam, jak wzrośnie poziom cukru po spożyciu 50g węglowodanów (!) danego produktu. Wartość ta jest odnoszona do produktu referencyjnego, którym jest zazwyczaj glukoza bądź biały chleb.

Oczywiście, rzadko kiedy spożywamy w posiłku konkretnie tę ilość węglowodanów. Zazwyczaj jest ich albo więcej albo mniej. Dlatego, często posługujemy się również pojęciem ładunku glikemicznego.

Ładunek glikemiczny bierze pod uwagę zarówno wartość indeksu glikemicznego oraz wielkość spożytej porcji. Dzięki temu możemy przewidzieć jak dany posiłek wpłynie na poziom glikemii.  Wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku jest głównie związany z wysokim ładunkiem glikemiczny. Możemy go otrzymać w wyniku spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym lub sporej ilości produktów o niskim indeksie, gdy zawartość węglowodanów w posiłku będzie większa.

W związku z tym, słodycze, w standardowej porcji zawierają dużą zawartość cukrów prostych – co zgodnie z założeniami ŁADUNKU GLIKEMICZNEGO – spowoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Natomiast ze względu na zawartość tłuszczu, wzrost ten nastąpi znaczenie później.

Tłuszcze – dobre czy złe?

Czy obecność tłuszczu będzie zatem działać na korzyść słodyczy w przypadku insulinooporności? Niestety, nie koniecznie.  W słodkościach znajdziemy głównie nasycone kwasy tłuszczowe (wersja optymistyczna) lub izomery trans kwasów tłuszczowych (wersja pesymistyczna), które obniżają wrażliwość tkanek na insulinę. W dłuższej perspektywie czasu będą działać na naszą niekorzyść – nie tylko ze względu na pogorszenie gospodarki węglowodanowej, ale także ze względu m.in. na zwiększanie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

 

W których produktach znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe?

Jeżeli na etykiecie będą wspomniane: olej palmowy, olej kokosowy, tłuszcz kakaowy, całkowicie uwodornione oleje roślinne – to będą nasycone kwasy tłuszczowe. Gdy będziemy mieli do czynienia z izomerami trans kwasów tłuszczowych, na etykiecie będą wyszczególnione jako: częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, częściowo uwodornione tłuszcze roślinne. Mogą też być bardziej sprecyzowane  źródła tłuszczu np.  częściowo utwardzony olej sojowy.

Izomerów trans kwasów tłuszczowych unikaj jak ognia. Jeżeli zobaczysz, że dany produkt zawiera taki dodatek – nie kupuj go.

jakie tłuszcze w słodyczach, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

Podsumowanie:

Jak widzimy, słodycze nie tylko w znacznym stopniu będą nam podwyższać stężenie glukozy we krwi po spożyciu, ale także w dłuższym okresie czasu wysokie spożycie kwasów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych będą pogłębiać insulinooporność.

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, to wypróbujcie koniecznie ten przepis na omlet z czekoladą!

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

Czy miód jest dobrym zamiennikiem cukru dla insulinoopornych, dietetyk Aleksandra Laskowska