Zamienniki cukru w insulinooporności

Czy każdy zamiennik białego cukru będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Niestety, nie. Wiele z tych produktów nadal będzie podwyższać poziom cukru we krwi, a także dostarczać nam dodatkowych kalorii.

W przypadku osób bez zaburzeń gospodarki węglowodanowej, zastąpienie białego cukru np. miodem, daktylami będzie zalecane. Jednakże osoby z insulinoopornością muszą z większą uwagą dobierać te produkty.

Wiadomo, w przypadku insulinooporności najlepiej nie słodzić – ale nie oszukujmy się – każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego.

 

Najczęściej możemy spotkać się z takimi zamiennikami:

  • miód
  • syrop z agawy
  • syrop klonowy
  • daktyle
  • cukier trzcinowy
  • melasa
  • ksylitol
  • erytrytol
  • słodziki
  • cukier kokosowy
  • dojrzałe banany
  • fruktoza

 

zamienniki cukru w insulinooporności, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA

 

Najlepszy zamiennik cukru dla insulinoopornych

Który zatem najlepiej wybrać?

Otóż – to zależy. Nie ma jednego, zalecanego dla wszystkich środka. Produkty te różnią się nie tylko ilością dostarczanej energii czy wpływem na stężenie glukozy we krwi po spożyciu, ale także zalecaną ilością do spożycia, wpływem na smak potrawy oraz wpływem na nasze zdrowie – zarówno pozytywnym, jak i negatywnym. Dlatego ruszam z nowym cyklem wpisów, abyś mógł wybrać ten najlepszy dla Ciebie!  [ UWAGA!!! DO CYKLU POWRÓCIMY PO NOWYM ROKU! ]

 

Dlatego jeżeli chcesz dowiedzieć się:

  •  które substancje słodzące będą dla Ciebie najlepsze
  •  na co zwrócić uwagę przy ich wyborze
  •  kto powinien unikać danego produktu
  •  jak zastąpić nim cukier w potrawie – tak, aby potrawa w jak największym stopniu przypominała oryginał
  • ile go użyć w porównaniu do białego cukru
  • który z nich nadaje się do obróbki termicznej np. pieczenia

To przez najbliższy czas będę dzielić się z Wami w postach tą wiedzą! Dlaczego?

Czasami odpowiedni wybór może być baaardzo mylący, dlatego nie popadaj w tę pułapkę 😉 Słyszałeś pewnie, że miód ma średni indeks glikemiczny  – ok.61? Czy zatem będzie odpowiedni dla Ciebie? I jakie czynniki na to wpływają? Dlaczego po spożyciu ksylitolu może boleć brzuch? Czy warto sięgać po słodziki? Czy spożywanie miodu może poprawić naszą odporność?

Do następnego!

Pozdrawiam, Fasolka.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

Czy miód jest dobrym zamiennikiem cukru dla insulinoopornych, dietetyk Aleksandra Laskowskaco to jest insulinooporność, dietetyk Aleksandra Laskowska FASOLKA