Zupa kalafiorowa curry z prażoną ciecierzycą

Zupy są idealnymi daniami, w których możemy upchnąć sporą ilość warzyw. Co więcej, są smaczne, a w połączeniu z dodatkami (np. pieczywem czy ciecierzycą) sycą na długo. Z tej przyczyny są idealne dla osób, które planują redukcję masy ciała. Dlatego jeżeli pomidorowa Wam się już przejadła, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Najlepiej smakuje z dodatkiem prażonej ciecierzycy i pieczonych liści kalafiora. Nie przepadacie za zupą kalafiorową? Ja także!  Jednakże dzięki przyprawom zupa ta nie przypomina swojego oryginalnego odpowiednika. Spróbujcie sami 😉

Z podanych proporcji wychodzą ok. 4 porcje pysznej zupy.

 

Zupa kalafiorowa curry:

Składniki:

  • 1 większy kalafior (z liśćmi )
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
  • sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:
1. W większym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i masło. Dodaj: posiekaną cebulę, pokrojonego w cienkie talarki pora i selera oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.

2. Następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora, bulion i szklankę gorącej wody. Dodajemy przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.

3. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz – do smaku.

4.  W międzyczasie ciecierzycę odlewamy z zalewy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do miski. Dodajemy trochę oleju i soli i całość dokładnie nacieramy.

5. Ciecierzycę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut.

6. W tym czasie liścia kalafiora również nacieramy olejem i solimy. Dodajemy do ciecierzycy (po tych 15 minutach) i pieczemy razem jeszcze 10 minut.

7. Zupę nalewamy do miseczki. Na wierzchu kładziemy ciecierzycę i liście kalafiora.

 

Smacznego!

Pozdrawiam, Fasolka.

Recommended Posts

KOMENTARZE

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Napisz czego szukasz i wciśnij ENTER

główka i liście kalafioraskładniki na sos vinegrett